
C Vitamini ve Faydaları
C vitamini suda çözünebilen ve vücudunuzda depolanamayan bir vitamindir. Sağlığınız için gerekli C vitamini düzeyini koruyabilmek için her gün C vitamini açısından zengin gıdaları tüketmeniz gerekmektedir. C vitamini eksikliği çeşitli hastalıkların görülmesine neden olabilir.
Faydaları Nelerdir?
Kronik Hastalıkların Oluşma Riskini Azaltır
C vitamini vücudunuzun doğal savunma sistemini güçlendiren çok güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendiren moleküllerdir. Bunu serbest radikaller adı verilen zararlı moleküllerden hücrelerinizi koruyarak yaparlar. Dokularda serbest radikal birikimi, birçok kronik hastalığın gelişmesiyle bağlantılı olan oksidatif stres olarak bilinen durumun gelişmesine neden olur. Yapılan araştırmalarda alınan C vitaminin kandaki antioksidan düzeyini %30’a kadar arttırabileceğini göstermiştir. Bu düzey vücudun iltihaplanmaya karşı savunma mekanizmasını geliştirmesine yardımcı olur.
Yüksek Tansiyon Seviyelerini Düzenlemeye Yardımcı Olabilir
Yapılan çalışmalar, C vitaminin yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı etkisi olduğunu göstermiştir. 29 katılımcının olduğu bir çalışmada sağlıklı yetişkinlerde C vitamini takviyesi alımının sistolik kan basıncını 3,8 mmHg ve diyastolik kan basıncını 1,5 mmHg azalttığı görülmüştür. Ancak hipertansiyon hastalarının sadece C vitamini alımıyla tedavi edici etki beklememesi gerekmektedir.
Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir
Yüksek tansiyon, yüksek LDL (kötü) kolesterol ve düşük HDL (iyi) kolesterol seviyeleri dahil olmak üzere birçok faktör kalp hastalığı riskini arttırır. C vitamini kalp hastalığı riskini arttıracak bu risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Kan Ürik Asit Seviyelerini Düşürebilir ve Gut Ataklarını Engelleyebilir
Ürik asit vücut tarafından üretilen bir atık ürünüdür. Eklemlerde ağrıya ve acıya sebep olan GUT hastalığı ataklar şeklinde görülür. Gut belirtileri fazla ürik asidin eklemlerde birikmesiyle ortaya çıkar. Çeşitli çalışmalar C vitaminin kandaki ürik asit seviyelerini düşürdüğünü ve böylece Gut ataklarına karşı korunma sağladığını göstermiştir.
Demir Eksikliği Oluşumundan Koruyabilir
Demir vücutta çeşitli fonksiyonları olan önemli bir mineraldir. Kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve oksijenin vücudun çeşitli dokularına taşınmasında görevlidir. C vitamini demirin emilimini arttırır ve eksikliğinin görülmesini engellemeye yardımcı olur.
Bağışıklığı Güçlendirir
C vitamini vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olan lenfositler ve fagositler olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik eder. Aynı zamanda beyaz kan hücrelerinin işlevlerini yerine getirmelerinde yardımcı olurken onları serbest radikallerin vereceği zarardan korur. C vitamini cildin önemli bir savunucusudur. Cilt bariyerinin güçlenmesinde etkilidir.
Hafızayı Güçlendirir
C vitamini eksikliği düşünme ve hatırlama yeteneğinin bozulmasıyla ilişkilendirilmiştir. Yapılan çalışmalarda demans hastalarının düşük C vitamini düzeylerine sahip olduğu görülmüştür. Doğal kaynaklarla veya takviye olarak alınan C vitamininin hafıza ve düşünme yeteneğini güçlendirici etkisi olduğu görülmüştür.
Günlük C Vitamini Alımı Ne Kadar Olmalıdır?
Alınması gereken günlük C vitamini düzeyleri cinsiyete ve yaşa göre değişmektedir. Yetişkin kadınlarda günde 75mg, yetişkin erkeklerde günde 90 mg alım önerilmektedir. 14-18 yaş genç kızlarda günlük alım 65 mg, 14-18 yaş genç erkeklerde 75 mg olmalıdır. Kocaeli diyetisyen ile günlük ne kadar C vitamini alacağınızı belirleyebilirsiniz.
Kimler Risk Altındadır?
- Sigara içen veya sigara dumanına maruz kalan kişiler
- Beslenmesinde meyve ve sebzelere yer vermeyen kişiler
- Bağırsak emilim bozuklukları gibi çeşitli hastalıkları olan kişiler
C Vitamini Deposu 10 Besin
- 1 orta boy portakal: 83 mg C vitamini
- 1 orta boy mandalina: 24 mg C vitamini
- 1 orta boy limon: 45 mg C vitamini
- 1 orta boy kivi: 56 mg C vitamini
- 1 tutam maydanoz: 10 mg C vitamini
- 1 porsiyon kuşburnu (30 g): 127 mg C vitamini
- 1 porsiyon (12 orta boy) çilek: 55 mg C vitamini
- 1 porsiyon (150 gram) brokoli: 170 mg C vitamini