
Kuruyemişlerin Faydaları
Kuruyemişlerin faydaları saymakla bitmeyen sağlıklı yağlar ve yüksek protein içeren lezzetli besinlerdir. Yüksek vitamin ve mineral içerikleri vardır. Ana öğünlerinizde besin değerini yükseltmek için ve ara öğünlerde kolay bir şekilde taşınabilme özellikleri nedeniyle sıkça tercih edebilirsiniz. Kocaeli diyetisyen beslenmenizde kuruyemişlerin kullanımı ve dikkat edilmesi gereken detayları konuşabilirsiniz. Şimdi, günlük beslenmenize mutlaka eklemeniz gereken çiğ kuruyemişlerin sağlığınızı geliştirici yönlerini beraber inceleyelim.
Kuruyemişlerin Faydaları
Birçok Besin Öğesi İçeren Harika Bir Kaynak
Düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içerikleriyle özellikle düşük karbonhidrat diyetlerinde kullanılırlar. E vitamini, magnezyum ve selenyum gibi birçok vitamin ve mineralin harika bir kaynağıdır. Bu besin öğeleri vücudunuzun normal fonksiyonlarını sürdürmesine yardımcı olur.
Antioksidan Yüklüdür
Hücrelerinizi serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan koruyan çeşitli polifenoller içerirler. Bu polifenoller LDL(kötü) kolesterol değerinin yükselmesini önlemekte etkilidir.
Kilo Kaybını Destekler
Kuruyemişler doğru porsiyonlarda tüketildiğinde, kilo alımı yerine kilo kaybını destekler. Uzun süreli tokluk vererek kilo vermenize yardımcı olurlar.
Kolesterol ve Trigliserit Seviyelerini Düşürür
Kuruyemişlerin kolesterol ve trigliserit seviyeleri üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Yapılan bir çalışmada düzenli bir şekilde 12 hafta Antep fıstığı tüketen obez bireylerin trigliserit oranlarında %33 azalma olduğu görülmüştür.
Tip 2 Diyabet ve Metabolik Sendrom Semptomlarını Hafifletir
Tip 2 Diyabet milyonlarca insanı etkileyen oldukça yaygın bir hastalıktır. Yapılan çalışmalarda Tip 2 diyabet ve metabolik sendromlu hastalarda kuruyemiş tüketiminin kan basıncı ve kan şekeri gibi sağlık parametreleri üzerinde iyileştirici etkisi olduğu gösterilmiştir.
İltihaplanmayı Azaltır
İnflamasyon yaralanma, bakteri ve başka potansiyel patojenlere karşı vücudunuzun kendini savunma yoludur. Kuruyemişlerin güçlü anti-inflamatuar etkileri vardır. Bağışıklık fonksiyonlarını geliştirerek kronik hastalıkların oluşumunu engellerler.
Yüksek Lif İçerir
Bağırsak sağlığını geliştiren ve tok kalma süresini uzatan yüksek lif kaynaklarıdır. Kan şekerini dengelemede olan etkileri sayesinde insülin direnci gibi hastalıkların oluşumunu engeller.
Kalp Krizi ve Felç Riskini Azaltır
Kuruyemiş tüketimi LDL(kötü) kolesterol seviyelerini düşürür ve damar fonksiyonlarını geliştirir. Bu sayede kalp hastalıklarının oluşumunu ve felç riskini azaltır.
Tüketebileceğiniz Kuruyemiş Çeşitleri
Badem: Badem, ¼ porsiyonda (35 gram) 7 gram protein içerir. Hücre hasarından koruyucu antioksidan kaynağıdır. Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
Ceviz: Ceviz, ¼ porsiyonda (29 gram) 4.5 gram protein içerir. Öğünlerinize ceviz eklemek kalp sağlığınız için gerekli olan omega-3 alımının lezzetli bir yoludur.
Antep Fıstığı: Antep fıstığı, ¼ porsiyonda (30 gram) 6 gram protein içerir. Porsiyon başına 1 yumurtadan alabileceğiniz kadar protein ve esansiyel amino asitleri sağlayabilir. Böbrek ve safra kesesi ağrılarını dindirici etkisi bulunur.
Kaju: Kaju, ¼ porsiyonda (32 gram) 5 gram protein içerir. Proteinin yanı sıra yüksek bakır içeriğine sahiptir. Bol miktarda magnezyum içeriği sayesinde kan basıncını dengelemeyi destekler ve yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
Çam Fıstığı: Çam fıstığı, ¼ porsiyonda (34 gram) 4,5 gram protein içerir. Anti-inflamatuar etkisi vardır ve kanserin yayılmasını engellemeye yardımcı etkiye sahiptir.
Brezilya Cevizi: Brezilya cevizi, ¼ porsiyonda (33 gram) 4,75 gram protein içerir. Yemeklerinize brezilya cevizi eklemek daha fazla protein almanın ve günlük selenyum ihtiyacınızı karşılamanın mükemmel bir yoludur.
Fıstık: Fıstık, ¼ porsiyonda (37 gram) 9.5 gram protein içerir. Yüksek protein ve biotin içerir. Proteinli ara öğünlerinizde kavrulmamış fıstık tüketebilirsiniz.
Fındık: Fındık, ¼ porsiyonda (34 gram) 5 gram protein içerir. Kalp sağlığını destekler ve kalp krizi riskini azaltır.
Nasıl Tüketmelisiniz?
Kuruyemişleri kavrulmuş olarak değil çiğ kuruyemiş olarak tüketmelisiniz. Kavrulma işlemi, besin içeriğinin azalmasına ve sıcak işlem etkisiyle trans yağ oluşumuna neden olur. Ayrıca kavrulma işlemi sırasında lezzeti arttırmak için kullanılan tuz kalp ve damar sağlığını etkileyerek tansiyon değerlerinin yükselmesine neden olabilir. Sonuç olarak kavrulma işlemi ile kuruyemişlerin faydaları azalmış olur.
Öğünlerinize Nasıl Ekleyebilirsiniz?
Sağlıklı yağ kaynağı olarak salatalarınızda kullanabilirsiniz.
Kuru veya taze meyve ile birlikte proteinli ara öğünler yapabilirsiniz.
Kilo vermek istiyorsanız tariflerinize ekleyerek içeceğinizi besleyiciliğini arttırabilirsiniz.
Sağlıklı kek ve kurabiye tariflerine ekleyerek çocuğunuzun beslenme çantasına koyabilirsiniz.