
Prediyabet ve Tedavi Yöntemleri
Halk arasında gizli şeker olarak da bilinen prediyabet, kan glukoz seviyelerinin olması gerekenden yüksek olduğu ancak diyabet tanısı almak için yeterli düzeyde olmadığı durumdur. Bu duruma bozulmuş glukoz toleransı veya bozulmuş açlık glukozu da denir.
Prediyabet Belirtileri Nelerdir?
- Su tüketiminin artması
- Açlık hissi ve beslenmenin artması
- Fazla su tüketimine rağmen susuzluk hissi
- Özellikle geceleri sık idrara çıkma
- Geçmeyen yorgunluk hissi
- El ve ayaklarda uyuşmalar
- Bulanık görme
Bu belirtiler Tip 2 diyabetin de belirtileridir ve doğru bir tanı alabilmek için doktorunuza başvurmak ve gerekli testleri yaptırmanız gerekmektedir.
Prediyabetin Nedenleri Nelerdir?
Besin tüketildiğinde pankreastan insülin adı verilen bir hormon salgılanır. Bu hormon kandaki glikozların enerjiye dönüşmesi için hücre içine girmesine yardımcı olur. Ancak çeşitli nedenlerle bu sistemde bozulmalar olursa insülin direnci denilen durum ortaya çıkabilir ve bu durum prediyabet oluşumuna neden olabilir.
Genetik faktörler, fiziksel aktivitenin düşük olması, obezite, özellikle karın bölgesi yağlanmasının yüksek olması, yoğun stres ve sigara kullanımı prediyabetin diğer başlıca nedenleri arasında sayılabilir.
Prediyabet Tanısı
Prediyabet tanısı almak için çeşitli testler yapılması gerekir. Açlık kan şekeri 100-125 mg/dsl olduğunda oral glukoz tolerans testi yapılır ve vücudun şekere tepkisi ölçülür. Değer takibi yapıldıktan sonra tanı konulur. Ayrıca Hba1c testi yapılması gereken testlerdendir. HbA1C testi 3 aylık kan şekeri ortalamasını gösteren değerdir. Tanı konulduğunda uzman kontrolünde prediyabet tedavisi başlar.
Prediyabet Nasıl Tedavi Edilir?
Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve düzenli fiziksel aktivite prediyabet tedavisi için uygulanan ilk adımlardır. 2014 yılında yapılan bir araştırma yaşam tarzı değişiklikleri ile prediyabetin diyabete dönüşme riskini 10 yıl kadar azaltabileceğini göstermiştir. Hayat tarzında değişiklikler yapılmadığında diyabet kaçınılmazdır. 2019’da yapılmış bir çalışmada ise her yıl prediyabet hastalarının %5-15'i diyabet tanısı aldığı gösterilmiştir. Kocaeli diyetisyen desteği ile Prediyabet tedavinize başlayabilirsiniz.
Karbonhidrat Tüketiminize Dikkat Edin
Yapılan çalışmalarda günlük karbonhidrat tüketiminin belli bir düzeyde olmasının ve basit karbonhidratlara göre kompleks karbonhidratların tercih edilmesinin kan şekeri yönetiminde, insülin direncinde ve kilo kontrolünde etkilerinin olduğu görülmüştür.
Yüksek Lifli Gıdalar Tüketin
Meyveler, sebzeler, kuru baklagiller ve chia tohumu gibi yüksek lifli gıdalar kan şekeri kontrolünde etkilidir. Lif içeriği yüksek gıdaların genellikle glisemik indeksi düşüktür ve kan şekerindeki dalgalanmaların kontrollü olmasını sağlar.
Kaliteli Protein ve Sağlıklı Yağlar Tüketin
Yumurta, et ve peynir gibi kaliteli protein içeren gıdaları beslenmenize ekleyin. Zeytinyağı, ceviz, avokado, keten tohumu, badem gibi sağlıklı yağlar mutlaka her gün beslenme planınızda olmalıdır.
Düzenli Egzersiz Yapın
Düzenli olarak egzersiz yapmak prediyabet tedavisinde çok önemlidir. Kalp atış hızınızı arttıran egzersizleri haftanın belirli günlerinde en az 30 dakika yapabilirsiniz. Ayrıca fiziksel aktiviteyi günlük yaşamınıza eklemek için şunları deneyebilirsiniz:
- İşe bisikletle gitmek
- Kısa mesafede otobüs kullanmak yerine yürümeyi tercih etmek
- Spor salonuna gitmek
- Küçük gruplarla yapılan spor aktivitelerine katılmak
Yazımızda önerdiğimiz gibi yapacağınız küçük yaşam tarzı değişiklikleri prediyabetin veya halk arasında kullanımıyla gizli şekerin semptomlarının hafiflemesine ve diyabete dönüşmesinin engellenmesine yardımcı olacaktır. Bu konuda daha fazla bilgi almak ve randevu oluşturmak için bize ulaşabilirsiniz.